Linkbuilding in het kort

Linkbuilding in het kort
20 september 2017 John ten Cate

Je hoort het wel vaker. De term linkbuilding. Maar wat is dat nu eigenlijk?? Het woord zegt het al. Het bouwen van links. Of eigenlijk, het uitbreiden van het linkprofiel van je site.

Linkbuilding als onderdeel van zoekmachine optimalisatie

Linkbuilding is tegenwoordig geen doel op zich meer. Van alleen het ruilen van links kun je geen bedrijf meer opbouwen. Het is van belang een totaalpakket aan diensten aan te bieden. Linkbuilding is prima als onderdeel van dit pakket, wat bestaat uit het optimaliseren van een website door de technische aspecten en instellingen te verbeteren, door goede content toe te voegen aan de site, en door het uiterlijk van je site.

Heb je al deze aspecten aangepakt, dan kun je je linkprofiel verbeteren door links te ruilen.

AB-links en abc-links

In de begindagen van linkbuilding zag je het groeien. De lijsten van links op sites van bedrijven die een rechtstreekse link naar elkaar plaatsten. Bedrijf A plaatste een link naar bedrijf B en vice versa. Dit was goed voor de autoriteit van je site.

Echter, Google heeft in de loop der jaren nogal wat updates gekregen. Is zo gezegd slimmer geworden. Het begon al dit rechtstreeks naar elkaar linken te zien als een simpele manier om snel aan goede posities te komen. Terwijl de kwaliteit van de site misschien wel ver te zoeken was. Daarom werd dit rechtstreekse linken overbodig gemaakt.

Maar hier werd wat op gevonden. Om Google te omzeilen kan linkbuilding gedaan worden op de abc-wijze. Dus met een derde site ertussen. Wel moet rekening worden gehouden met de relevantie van de site waar de link op geplaatst wordt, want ook hieraan verleent Google autoriteit.

Linkfarms

De afgelopen jaren zijn de bedrijven de grond uit gestampt die allemaal linkbuilding aanbieden. Waar je voor moet oppassen is dat er niet op een dergelijke manier van de ene site naar de andere wordt gelinkt, dat er een linkfarm ontstaat. Dit is een netwerk van sites die overmatig naar elkaar linken. Wanneer Google hierachter komt, gaat dit ten koste van je rankings wanneer je in zo’n lijst staat. Voorkomen is beter dan genezen dus!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*